KARİYERİNİ KODLA
Selam değerli okuyucular. Hayati hocam benden bir ricada bulundu.
-Sınava hazırlanan kardeşlerin, aileleri ve diğer okuyucularım için "Yazılım Mühendisliği ve Mühendislik Eğitimi" hakkında bilgiler içeren bir sunum hazırlar mısın evladım?
Ben de çok sevdiğim ve üzerimde büyük emeği olan, halen bile bizim için çaba ve gayret gösteren öğretmenime tabiki olumlu yanıt vermeliydim!
Hem eğitim, hem de mesleki hayata yönelik bildiklerimi, ufacık da olsa tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım...
Öncelikle kendimi tanıtarak başlayayım. Ben Sami Dönmez. Fırat Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda bir yazılım geliştirici olarak çalışmaktayım. Lise eğitimimi Tokat'ta, Zile Fen Lisesi'nde tamamladım. Şu an üniversite eğitimime devam ederken, aynı zamanda yazılım eğitimleri veriyor ve bir şirkette yazılım geliştirici (PHP developer) olarak çalışıyorum. Ufak da olsa tecrübelerimden bahsedeceğim, cümlelerimin altını doldurmak için bu bilgileri de paylaşma zorunluluğu hissettim.
+Yazılım mühendisliği nedir?
Yazılım mühendisliği, "Gerçek hayat problemlerini yazılımsal metodolojiler ile çözen mühendislik dalıdır."
Yazılım mühendisleri ise iş hayatı ve normal hayattaki ağır ve zahmetli birçok işin insanlardan bilgisayarlar, robotlar ve akıllı teçhizatlara geçişini sağlamakta ve bu cihazların mantıksal arayüzlerini kurgulamaktadır. Birçok mühendislik dalı ile ortak ürünler geliştirmekte olan yazılım mühendisleri genel olarak soyut işlemler yapmaktadırlar. Elektrik, Makine ve diğer Mühendislik dallarının ürettiği ürünlere işlev ve zeka katarak daha iyi hallere getirmekle görevlidirler.
+Yazılım Mühendisleri ne iş yapar?
Yazılım mühendisleri birçok profesyonel sektor için destek hizmetleri, otomasyon hizmetleri vermektedir. Ayrıca robotik üretimlerde robotların programlanması, yapay zekalarının eğitilmesi gibi alanlarda teknik destek sağlamaktadırlar. Birçok sektörde insan gücüne bağlı ve hata oranı yüksek olan işlemleri bilgisayar ortamına taşıyarak, işgücünün azaltılması ve hata oranlarının minimize edilmesini sağlamaktadırlar. Özellikle finans sektörü başta olmak üzere, şu an yazılım mühendislerinin çalışmadığı sektör bulunmamaktadır.
+Yazılım mühendisi nasıl olabilirim?
Lise eğitiminden sonra üniversite sınav sonuçlarınızı aldığınız zaman, Devlet veya Özel üniversitelerin "Yazılım Mühendisliği, Bilişim Mühendisliği, Yapay Zeka Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği vb" alanlardan birini tercih etmeniz ve eğitiminizi tamamlamanız gerekmektedir.
+Yazılım ve Mühendislik eğitimi nasıldır?
Ülkemizde mühendislik eğitimleri 4 sene sürmekte ve 240 akts(Avrupa kredi transfer sistemi)ye denk gelmektedir. Mühendislik eğitiminde dersler 4 kısma ayrılmaktadır. Bunlar; Kültürel dersler, Matematiksel dersler, Meslek dersleri ve Seçmeli derslerdir.
Matematiksel dersler matematik 1, matematik 2, lineer cebir, diferansiyel denklemler, sayısal analiz, olasılık, istatistik vb matematik ağırlıklı ve mühendislik hesaplamalarında kullanılan hesap, formül ve metodolojilerin anlatıldığı derslerdir.
Seçmeli dersler bölümünüzün sizin için açtığı seçmeli ders havuzundan seçebileceğiniz sosyal ve mesleki derslerdir örneğin pazarlama, girişimcilik, insan kaynakları vb.
Kültürel dersler her üniversite öğrencisinin alması zorunlu olan İngilizce, Türk Dili ve İnkılap Tarihi dersleridir.
Ve en önemlisi Mesleki derslerdir. Bu dersler sizin meslek hakkında öğrenmeniz gereken her şeyi içeren derslerdir. Birçoğu da uygulama ve laboratuvar çalışmaları içermektedir.
+Gelelim yazılım eğitimlerine!..
Kendi aldığım eğitimler başta olmak üzere, sınıf sınıf anlatmaya çalışacağım.
Yazılım mühendisligi 1.sınıf genel olarak matematiksel ve kültürel derslerden oluşmaktadır. Bunun yanında bilgisayar bilimlerine giriş, algoritma ve programlama, yazılım mühendisliğine giriş gibi belirli dersler verilmektedir.
Yazılım mühendisliği 2.sınıf matematiksel dersler, temel mühendislik dersleri, mesleki ingilizce dersleri verilmekte ve hafiften yazılımsal altyapıyı oluşturacak dersler verilmeye başlanmaktadır. Bu dersler veri yapıları, nesne tabanlı programlama, gereksinim analizi, yazılım ekonomisi vb derslerdir.
Yazılım mühendisligi 3.sınıf genel olarak mesleğin ince ayrıntılarını ve derinliklerini öğrendiğimiz yıldır. Bu sınıfta mesleki dersler çok ağırlıklıdır ve zor bir sınıftır. Öğrenciler derslerin projeleri ile uğraşmakta ve aynı zamanda uzmanlık alanlarını belirtmektedirler. Bu sınıfta yazılım mimarisi, programlama dilleri, veri tabanı, mikroişlemciler, algoritma analizi, otomata gibi daha çok mimari yapılar, optimizasyon ve gerçek sektöre hazırlık dersleri alınmaktadır.
Yazılım mühendisliği 4.sınıf genel olarak tez bitirme çalışmaları, işyeri arayışı ile geçmekterdir. Aynı zamanda yapay zeka, görüntü işleme gibi dallarda dersler verilmekte, sektör öncesi son eğitimler verilmektedir. Benim egitim aldığım teknoloji fakültelerine özel olan işyeri eğitimi de bu sınıfta alınmaktadır.
+Yazılım Mühendisliği, stajlar ve işyeri eğitimi!..
Yazılım mühendisligi eğitimi alırken birçok proje, tez ve ödevler ile karşı karşıya kalacaksınız. Yani eğitiminizin çoğu uygulamaya dayalı olmaktadır. Fakat bunlar yetmemekte, sektörün tozunu yutmanız için 2. sınıfın yazında 20 günlük, 3.sınıfın yazında da 20 günlük zorunlu stajınız bulunmaktadır. Fakat benim önerim, yaz boyu staj yapmanız yönünde olacaktır. Teknoloji fakültesi öğrencileri için başlatılan işyeri eğitimi kapsamında 4 yıllık eğitiminizi, diğerleri ise 4. sınıf güz veya bahar dönemini işyerinde gerçek sektörde mühendislere yardım ederek geçirmektesiniz. Ve hatta çalıstığınız şirketle anlaşabilirseniz okuldan sonra hemen iş bulabilmektesiniz.
+Yazılım Mühendisliği maaşları ne kadar?
Yazılım sektöründe maaşlar çok değişmektedir. Maaşlar çalıştığınız şirket, uzmanlık alanınız, deneyiminiz, göreviniz, çalıştığınız proje, yazdığınız dil gibi pek çok faktörden etkilenmektedir. Yazılım mühendislerinin maaşları bir çok mesleğe göre oldukça iyidir, diyebilim. Örneğin yeni mezun bir yazılımcı 3000-4000 TL alabilmektedir. Meslekteki tecrübenize göre maaşlarınız katlanmaktadır. 2 yıldan fazla tecrübeli iseniz maaşınız 5-8 bin lira olabilmekte, 5 yıldan fazla ise 8-12 bin lira maaş alabilirsiniz. 10 seneyi geçen, alanında uzman yazılımcılar genellikle kendi maaşlarını kendileri belirlemektedir. Benim tanıdığım aylık 400 000 TL kazanan yazılımcılar da bulunmaktadır. Ben şu an bir yazılım firmasında çalışmaktayım ve aylık gelirim ortalama 3000 TL civarında. Bunun dışında destek ve danışmanlık verdigim müşterilerimizden gelen paralar da var.
Bu yıl yaşadığınız olumsuzluklara rağmen, asla ümidinizi kaybetmeyin, pes etmeyin ve ideallerinizden vaz geçmeyin arkadaşlar. Şimdiden sizlere başarılar diliyor ve ben mezun olmadan bölümüme gelirseniz size çok iyi bir rehberlik yapacağıma dair söz veriyorum.
Sami Dönmez
daha fazla detay için
http://www.pythonhacisi.com/yazilim-muhendisligi-uzmanlik-alanlari/
http://www.pythonhacisi.com/yazilim-muhendisligi-okumak-mi-kendini-gelistirerek-yazilim-gelistirici-olmak/
http://www.pythonhacisi.com/yazilim-muhendisligi-okumak/
Kısaca degerli arkadaşlar size yazılım mühendisligini anlataya çalıştım.Daha fazlası için kişisel blogum www.pythonhacisi.com'u ziyaret edebilirsiniz.aklınıza takılanlar için bana ise mail adresim linkedin ve instagramdan bana ulaşabilirsiniz.
mail: samidonmezdeveloper@gmail.com
linkedin:https://www.linkedin.com/in/sami-donmez/
instagram:instagram.com/sami.donmez.1/
Teşekkür ederim Samicim. Çok başarılı bir çalışma ortaya çıkardın. Ümit ediyorum ki ilgilenen pek çok takipçimiz istifade etmiştir. Bakarsın ileride yüzyüze bir kariyer eğitimi de planlarız...
YanıtlaSil