TÜNEL

Ekolojik varlığı hiç bozmadan, biyoçeşitliliğe zarar vermeden, mesafeleri kısaltan yol geçitleridir tüneller. Aslında genellikle mesafeleri kısaltmak ve yolculuk kalitesini arttırmak öncelikli, yakıt giderlerini azaltmak maksadıyla inşa edilir tüneller. Oysa ne kadar önemlidir, tali unsur gibi görülen, doğal hayata katkısı onların???

Tünel, Arapça nefeka kelimesiyle ifade edilir. Aynı kökten türeyen nifak, infak kelimeleri arasında bağlantı kurar.

Nifak fitne-fesat işleriyle, haset planlarıyla kardeşliğin arasına ayrılık tohumları ekmek demektir.
İnfak ise zekat, sadaka, bağış ve karşılığını Allah’tan beklediğin borç kalemlerinin tamamını içine alan çatı kavramdır.

Tünel infak ekolojisi ile nifak tohumlarının çimlenmesini engelleyen bir ortam oluşturmaktır. O tohumların düşeceği toplum toprağının altındaki kayaları bile delerek, nifak tohumlarına yatak bırakmamaktır. Kardeşler arasında kısa yoldan, çabucak gönüllere ulaşabilmek için, kimsenin görmediği, bilmediği gizli tüneller açarak fesat ve haset tohumlarının yeşermesini engellemektedir. Tünel, ulaşılamaz denilen yerlere ulaşmayı sağladığı için, infak ekonomisi ile yoksulluğun kader olmadığını, yoksulluğu bitirmenin ulaşılamaz olmadığını gösteren sosyolojik ve biyoekonomik gerçekliktir.

“İhtiyacın yoksa kap getir, ihtiyacın varsa al götür” kampanyaları yapan yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının hem israfı önleme, hem de ihtiyaç sahiplerine kolayca ulaşabilme projeleri, şimdilerde mobese kamaraları ile donattığımız şehirlerimizde, eskiden atalarımızın uyguladığı ve yeniden kazanmamızın imkansız gibi göründüğü, kültür mirasımız olan “sadaka taşları” uygulaması, çeşitlilikleri azaltılmış olsa da halen günümüzde uygulanan “vakıf” geleneği, toplumu bir arada tutan, kaynaştıran ve medeni bir toplum kılan tünellerdendir.

İnfak o kadar önemli bir bilinci canlı tutar ki; mal ve servetin yönetimini öğretir. Malın ve mülkün sahibi değil, şahidi olduğunu bildirir. “Mülk Allah’ındır, ben emanetçisiyim.” sözünü doğrulattırır. Verdikçe, şahitlerini çoğalttıkça, Ahirete yatırım yaptığını ve işte o zaman malın ve mülkün sahibi olacağını sana kavrattıran bir değerdir infak. Hem de en çok sevdiklerinden, en değerlilerinden ve kıyamadıklarından veriyorsan, verebiliyorsan eğer, ahiret servetine servet katıyorsun demektir. O nedenle bu paragrafta zikrettiğim “servet yönetimi, sahip-şahit olma, nifak-infak ilişkisi” kavramlarını ilk kez duyduğum kişi olan Mustafa İslamoğlu “İnfak, nifakın panzehiridir.”der.
Mal biriktirmemek, tekel oluşturmamak, tefecilik ve faiz ile toplumun kanını emmemek zekat, sadaka, infak, Allah’a borç verme hususlarını işletmek üzere, yüzlerce ayetle bize ev ödevi veren Rabbimize şükrederek, Yüce Kitabımızda biraz yolculuk yaptırayım sizlere…
Bakara-3, 215, 219, 261, 262, 273; Nisa- 38, 39; İbrahim-31, Furkan-67, Kasas-54, Fatır-29; İsra-29. Faizle ilgili Bakara-275 ile 279. Ayetler, Al-i İmran-130, Nisa-161, Rum-39.

Yukarıdaki ayetlerde dikkat edilirse namaz ve infak kavramları yan yana zikredilirken, hatta çok önemli değil ama toplamda zekat ayetleri namazdan daha çok yer alırken, neden zekatın kazası yok? Neden zekat üzerinde namaz kadar durulmuyor? Neden 1/40 gibi kurallar ortaya konuyor? Neden zekat sorulunca adeta vermemek üzere hazırlanan, listeler ortaya konuyor? Neden bu din adına ortaya çıkarılan liste ve kurallar Allah’ın Kitabında yazmıyor? Neden güya zekat ve infakın diğer kalemleri işletiliyor da, İslam coğrafyasında fakirlik bir türlü sona erdirilemiyor? İşte bunların hepsine verilecek cevap, Hucurat-16 da yatmaktadır. Çünkü biz Allah’ın öğrettiği dine uymuyor, Allah’a din öğretiyoruz. Çünkü biz Kitaba uymuyor, kitabına uyduruyoruz. Dolayısıyla tünellerimizin ışığı el feneri mi, yoksa vahyin nuru mu? Bu kontrolü yapmak zorundayız. Her ışığı nur sanmak, tünelden dışarı hiç çıkmak istemeyenlerin özelliğidir. İslam’ın siyasallaşmaya başlamasından itibaren, belli hakikatlerin üzeri örtülmeye başlanmış ve bizlerin kontrollü olmamızı sağlamak için, tünellerde kalmamıza aşırı gayret gösterilmiştir.

Tünellerimizi ve yolumuzu Kur’anın nuru aydınlatsın. Allah’a emanet olun yol arkadaşlarım, gönüllerine sevgi tünelleri ile ulaşmama imkan sağlayan can dostlarım…


Hayati YAMAN

Yorumlar

Popüler Yayınlar