Bu Gün Ne Oldu?

"Öğretmenler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır."         Mustafa Kemal Atatürk.
       
Öğretmen, öyle bir meslek erbabıdır ki, farkında olsun ya da olmasın, bir toplumu değiştirip dönüştürerek hak ettiği düzeye getirir ya da getiremez!

24 Kasım Öğretmenler günü bizler için çalışıp çabalayan, fedakar öğretmenlerimizin kıymetini bir kez daha düşünüp anlamamızı sağlayan önemli bir gündür...

Peki bu günün belirlenmesinde her hangi bir olay var mıdır?  
24 Kasım 1928 tarihinde açılan "Millet Mektepleri'nde" yaşlı, genç, çoluk, çocuk, kadın demeden herkese yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir. Bu tarihten itibaren bir okuma yazma seferberliği yurdun dört bir yanına dalga dalga yayılmıştır. Cumhuriyet kurulduğunda nüfusun okuma-yazma oranı %1idi. O günden itibaren bu oran tırmandırılmaya başlamıştı...

Aynı zamanda Atatürk'ün Başöğretmenliği'nin kabul tarihi "24 Kasım" günü olarak, 11 Kasım 1928 tarihli Bakanlar Kurulu kararı kabul edilmiştir.

Her ne kadar, kutlamalar 24 Kasım 1981 yılında, antidemokratik bir dönem olan 12 Eylül 1980 Askerî darbe sonrasında, gerçekleştirilmeye başlanmış olsa da...

Biz bu günün önemini darbelere kurban etmeyecek mahiyette kutlamayı da bileceğiz...

5 Ekim'de kutlanan, "Dünya öğretmenler günü"nden farklı olarak, Türkiye'deki Öğretmenler Günü tarihinin belirlenmesinde Mustafa Kemal Atatürk'ün damgası vardır. Atatürk, Eğitime ve öğretmenlik mesleğine verdiği değeri her fırsatta dile getirmiş, bir ülkenin gelişmesinde öğretmenlerin etkisini söylediği sözlerde bizlere daima hatırlatmıştır.
Yazıma başlarken sunduğum veciz söz, ne kadar anlamlı ve derinlikli değil mi?

–Öğretmenler her fırsattan istifade ederek halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk da, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutur bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır.        
–Memleket evlâdı, her öğrenim aşamasında ekonomik hayatta verimli, etkili ve başarılı olacak surette donatılmalıdır.        
Atatürk, Muallimler Birliği Kongresi üyelerine yaptığı bir konuşmada "Öğretmenler, Cumhuriyet'in öğretmen ve eğitmenleri! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin yeteneğiniz ve öz veriniz derecesiyle uygun olacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni nesli bu kalite ve yetenekte yetiştirmek sizin elinizdedir. Sizlerin, seçkin görevinizin yerine getirilmesine büyük öz veriyle varlığınızı vereceğinize hiç şüphe etmem."

Ve konuşmasını şöyle bitirir:
"Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister."    

Öğretmenler, öğretmenlerimiz, ülkenin geleceğini hazırlayan ve övgüyü en çok hak edenlerdir.

Başta, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun...

Gül

Yorumlar

  1. Güzel bir araştırma sunumu Gül Fatma m. Gönlüne sağlık canım kızım. Öğretmenleriniz biz de sizinle gurur duyuyoruz. Bir gün inşallah gülün hikayesini de anlatmanı bekliyorum kızım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşınız. Yorumlarınız bizler için çok değerli. Onaylama işlemi zaman alabilir. Hakaret içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Popüler Yayınlar