İNŞAAT SADECE BETON MUDUR?


Merhaba arkadaşlar.
     Ben, sizin bu yıl veya birkaç yıl önce yaşamış olduğunuz heyecanı 2007 yılında yaşamış abiniz, arkadaşınız olarak kabul etmenizi istediğim Yusuf Ömer Kuyumcu.  Zile Dinçerler Lisesi’nden mezun oldum ve ortak noktamız olan hocamızla benim hayatım da orada kesişmişti. O yıllarda bizden emeğini, bilgisini ve tecrübesini esirgemeyen değerli hocam belki de ilk kez bir istekte bulununca, her ne kadar yazı kabiliyetim olmasa da, kıramadım ve isteğini yerine getirmek üzere sizlere bu yazıyı derledim. 
Umarım sizler için faydalı olur. 
    2008 yılında Kırıkkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü kazandım. Ben bu bölümü, bir dizi karakterinden etkilendiğim için seçmiştim. Tabi bir de, inşaat mühendislerinin zengin olduğu düşüncesi kafamda vardı. Sonra anladım ki, asıl zengin olan mühendis değil, müteahhitlermiş!.. (:
    Gelelim inşaat mühendisi kimdir, ne iş yapar mevzuuna? 
Bir toplumun daha medeni şekilde yaşayabilmesi için inşa edilmiş, gördüğünüz ya da kullandığınız tüm yapılar, biz inşaat mühendisleri aracılığıyla sağlanabilmektedir. Yaşadığınız bina, yürüdüğünüz yol ya da geçtiğiniz bir köprü inşaat mühendisleri tarafından tasarlanır. Bunların dışında 828 m. lik muazzam yükseklikte ve gösterişteki Burj Khalifa da inşaat mühendisleri tarafından tasarlanmıştır. Sanırım böyle daha ilgi çekici bir meslek olduğunu ifade edebildim sizlere! (:
    Kitabi bir şekilde inşaat mühendisliği nedir dersek: 
İnşaat mühendisi; yol, bina, havaalanı, stadyum, tünel, baraj, köprü, kanalizasyon, arıtma sistemleri dahil olmak üzere büyük inşaat projeleri ve sistemlerini tasarlar, inşa eder, denetler ve sürdürür. Sektörün bizden beklediği ise tüm mühendislik dallarında olduğu gibi, kaliteli yapıyı, mümkün olan en ucuz şekilde imal etmemizdir. Bir mimarın proje halinde ortaya çıkardığı eserin, gerçek hayatta üç boyutlu haliyle karşınıza çıkarılması biz inşaat mühendislerinin hesaplama projeleri ile mümkün olmaktadır. Eserin beton, demir, kum kalitesi ve miktarı, kolon kiriş sayı ve hesaplamaları ile eserin ayakta durabilmesi ve şiddetli depremlerde dahi ayakta kalabilmesini sağlayan raylı sistemler hesaplamaları ve montajı, çelik konstrüksiyon sistemli gökdelen inşaatları, kafes sistemli direksiz çatı inşaatları, kemer ve kilit taşı uygulamaları kubbe inşaatı, restorasyon ve rehabilitasyon alanındaki geçmiş ile günümüz mimarisinin birleştiği ahşap uygulama hesaplamaları tarzında alabildiğine geniş eserlerin inşası için biz inşaat mühendislerinin hesaplama projelerine ihtiyaç vardır. 
Peki bu noktada beton ya da çelik bir inşaatın tek ve bütün sorumlusu inşaat mühendisi midir? Elbette ki hayır. İnşaat eserleri; ustalık ve müteahhitlik alanı, elektrik hatları ve su tesisatlarının projelendirilmesi aşamalarında Elektrik mühendisi ve Makine mühendisinin çizeceği projelere de ihtiyaç vardır. Temel atma ve zemin etüdü çalışmaları aşamasında harita mühendisi, jeoloji mühendisi, iç dekorasyonda iç mimar tasarımları, resmi prosedür ve yapı ruhsat izin belgesi işlemleri için yerel yönetimler, yapı denetim uzmanlarının ve inşaatın teknik sorumlu mühendis ve mimarlarının denetim süreçleri gibi pek çok etkileşim alanı ve meslek erbabı ile ortak bir ekip ruhuyla ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde neden ekonominin lokomotifi olarak görüldüğü sanırım şimdi daha iyi anlaşılıyor olmalıdır. Bir de tarla statüsünde olan arazilerin arsa statüsüne çevrilmesi, çok katlı yapılaşmalara izin verilmesi anormal oranda ranta dayalı bir fırsat ekonomisi oluşturmaktadır. Suistimale ve haksız kazanca her an açık bir alan olarak da karşımızda durmaktadır. Bu hususlar inşaat sektörünün daha çok taahhüt yönüne bakmaktadır.

İnşaat mühendisliği lisans programı temel olarak; teorik dersler, laboratuvarlar ve arazi uygulama derslerinden oluşmaktadır. Bunlar iş hayatında bir mühendisin vizyon geliştirmesini sağlar. İnşaat sektörü, ofis(proje) ve şantiye(pratik uygulama) şeklinde iki koldan ilerler. Yani eğer kirlenmek, sahaya inmek istemiyorsanız, tasarım mühendisi olup, ofiste temiz bir yaşam sürebilirsiniz. Fakat uzun mesai saatlerine ve ofis şartlarına hazır olun! Ama yok, ben sahada çalışanlarla beraber işleri takip edip kirlenmek istiyorum diyorsanız, sizin için de bir kariyer seçeneği var. Şantiye mühendisi olarak sahaya çıkabilirsiniz.
Okuldan edindiğiniz bilgi birikiminin yanında, stajlarınız ileride sahip olacağınız kariyere yön veren önemli kilometre taşıdır. Önemseyerek geçirdiğiniz staj döneminin sonunda artık hangi alanda ilerleyeceğinize karar verebilirsiniz. Şunu da unutmayınız ki; iyi bir şantiyeci iyi bir projeciden, iyi bir projeci de iyi bir şantiyeciden olur. Bir paradoks gibi dursa da, Biyoloji’de öğrendiğiniz zorunlu birliktelik ilişkisi mutualizm gibi düşünebilirsiniz…
Ülkemizde inşaat sektörü her ne kadar dalgalanma yaşasa da, artan nüfusla beraber inşaat sektörünün iş hacmi gelişmektedir. Bu da inşaat mühendisi ihtiyacının sürekli var olması anlamına gelmektedir. Gerek devlet kurumlarında, gerekse özel sektörde iş imkanı daima bulunmaktadır. Fakat bunun yanı sıra ekonomideki dalgalanmalardan ilk olarak inşaat sektörünün etkilendiğini de unutmamalısınız. Bu dezavantajlı durumu ise iyi bir üniversiteden mezun olarak ve yabancı dilde kendinizi geliştirerek aşabilirsiniz. Unutmamalısınız ki inşaat mühendisliği global bir meslektir, yani dünyanın her yerinde iş imkanı mevcuttur.
Son olarak şuna da değinmek isterim; bu bölümü tercih edecek kız öğrenciler erkek egemen bir okul ve çalışma hayatına sahip bir yaşam sürdürmek durumunda kalacaklardır. Onlar, sektörde etkili bir şekilde söz sahibi olabilmek için ister istemez daha fazla çalışmak durumunda kalacaklardır. Ancak bunu başaran çok kıymetli kadın meslektaşlarımızın da olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
Umarım sizlere biraz olsun bu yazıda inşaat mühendisliğini anlatabilmişimdir. Merak ettiğiniz ve cevap bulamadığınız sorularınız için yardıma hazırım.  @yusufomerkuyumcu  instagram adresimden kendinizi “monera yolcusu” olarak tanıtıp iletişim kurabilirsiniz.
Sınavda başarılar… (:      

Yusuf Ömer Kuyumcu

Yorumlar

  1. Çok teşekkür ederim Yusufcum. Evet inşaat deyince insanın aklına hemencecik sadece beton geliyor! Harika tespitler ve öneriler, çok faydalı bilgiler paylaştın bizimle. Eksik olmayasın evladım...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşınız. Yorumlarınız bizler için çok değerli. Onaylama işlemi zaman alabilir. Hakaret içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Popüler Yayınlar