HAYALE YOLCULUK



Zile Sakarya Anadolu Lisesi okulumuzun yapılmasında TOBB'un büyük emekleri ve maddi katkıları olmuştu. O nedenle haklı olarak isim hakkını da kullanmaktadır.

TOBB bünyesinde Zile Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten sanayici işadamı Sayın Necati BİCE'nin aile fabrikası olan Zile Sebat Makine'ye bir eğitim gezisi düzenledik.
Amacımız öğrencilerimizin mühendislik hayalleri kurmalarını sağlamak ve o hayallerine doğru yolculuğa çıkarmaktı! Okulumuz Fen Bölümü öğrencilerimizden 11 Fen A sınıfı öğrencilerimizin hayallerine tohum attık. Onların mühendislik bölümlerini arzulamaları ve tercih etmelerinin önemi üzerinde yetkililerle görüş alış verişinde bulunduk. Hem üretime, hem de ülke kalkınmasına faydalı hizmetler yapmış olan insanların duygu ve düşüncelerine tanık olduk.

Küçük bir Anadolu ilçesinden ülkemizin ve dünyanın dört bir yanına un fabrikası makineleri üreten Sebat Makine Fabrikası ve faaliyetleri hakkında bilgiler aldık.

1000 € ile 200 bin € arasıda bir fiyat aralığında mamüller ürettikleri, ülkemizde makine sanayisi çok gelişmiş olmasına rağmen, en fazla fabrikayı tahıl ambarımız olan Konya'ya kurdukları bilgisini aldık. Yurt dışında başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, Türk Cumhuriyetleri, Afrika ve Latin Amerika ülkelerine ihracat yaptıklarını ve Cumhurbaşkanından ödül aldıklarını öğrendik...

Açıkçası hem gururlandık, hem de duygulandık. Yaklaşık yarım asırdır üretim yapan bu fabrikada dede, baba ve torun şeklinde üç nesildir aile şirketi ve fabrikası olarak üretim yapılmaktadır.

Dede konumundaki  fabrikanın kurucusu Sayın Nevzat BİCE, ilerlemiş yaşına rağmen son derece şık, dinç ve dinamik bir şekide bizi kabul etmiş, çok büyük  nezahet ve nezaket ölçüsü içerisinde bizi karşılamıştır. Çalışma disiplini, okuma ve öğrenme azmi içerisinde faal olarak bizi ağırlamıştır. Ayrıca başarısını "Planlı çalışma, mali kontrol ile bütçe disiplini ve SEBAT içerisinde sabırla çalışıp üretmek." şeklinde gayet veciz bir şekilde özetlemiştir.

Oğul konumunda olan Paşa ve Necati BİCE kardeşler bize teorik, teknik ve pratik bilgiler vererek fabrikayı gezdirdiler. A'dan Z'ye yerli üretim yaparak fabrika makineleri üreten, fabrika kuran kendi fabrikalarını eğitim ve öğretime açarak bize sanayi sınıfı yaptılar...

Eski öğrencilerimizden olan torun İhsan BİCE ise yurt dışında olduğu için bize rehberlik yapamadı!

Ürettikleri makineleri talep eden firmaların şehir ve ülkelerine giderek montajını yapmak suretiyle hizmet vermekte olduklarını öğrendik. Ayrıca süresiz servis garantisi verdikleri, planlı eskitme uygulamasına hiç geçmediklerini bizzat görmüş olduk. Çünkü 25 yıl önce üretikleri makineyi, yurt dışındaki sahipleri yeniden kullanılır hâle getirmek için revize etmeye  gönderimişler ve ölen babalarının yadigarı diye onun hatırasına yeniden kullanmak istemişler. O makineyi hazırladıklarına ve sahiplerine gönderilmek üzere hazır halde beklettiklerine şahit olduk.

Kısacası çok verimli ve etkili bir öğrenme yöntemi ile deneyim kazandık. Öğrencilerimizin azim ve kararlılıkla çalışınca istedikleri her şeyi olabileceklerini onlara yaşattık.

Bundan sonra hayalle yaşamak ile hayallerini gerçekleştirmek için yaşamak arasındaki farkı kavramak öğrencilerimize ve o farkı unutturmamak elbetteki bize düşmektedir.

Bu vesileyle bize kendi fabrikalarını eğitim ortamına dönüştüren, yaparak yaşayarak öğrenme imkanı sunan Sebat Makine yetkililerine yürekten teşekkür ediyor, bol helal kazançlar diliyoruz...


Zile TOBB Sakarya Anadolu Lisesi 





Yorumlar

  1. Öğrencilerin geleceklerini önemseyip onlara yol gösteren öğretmenlere sahip olduğumuz için şanslıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim evlat. Aidiyet duygusu taşıdığın/ız için biz de sana/size teşekkür ederiz.

      Sil

Yorum Gönder

Lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşınız. Yorumlarınız bizler için çok değerli. Onaylama işlemi zaman alabilir. Hakaret içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Popüler Yayınlar