ALLAH DOSTU

Bu kavramı duyunca, aklınıza ilk gelen kim ya da kimler?

Hani deriz ya, akla ilk gelen doğrudur. İlk akla gelen, her zaman insana aklıselim ile fısıldanan doğrudur… Oysa pek çok bilinçaltı, ön kabul, şartlı bilgiler ve öğrenilmiş çaresizlik bilgileri zihnimize kazınmıştır. Onlar zamanla oluşur ve kolay kolay atılmaz. İlk akla gelenler de çoğunlukla o bilgilerdir. Aynen genlerin aktifleşerek işlevselliği sonucu daha çok ön plana çıkan özelliklerimizin ayrıcalık olduğunu zannetmemiz gibi…

Hele bir de ön kabul ve bilinçaltı bilgilerimiz tartışmasız bilgi niteliği kazanmış ve başka bilgilere karşı ön yargıya dönüşmüşse vay halimize! Onun için akletmek, fikretmek, sorgulamak, düşünmek, öğüt almak, derinlemesine tefekkür etmek gibi kavramlarla sürekli bizi sarsar Kur’an… Öyle yap ki, inancın vahyin gölgesinde ve aklın muhataplığında olsun. Öyle olunca bilgi ve ilim ışığında inandığı değerlere güvenen bir iman ortaya çıkar. Aksi halde pek makbul olarak gösterilen, fakat hakikatte ise hiç bir kıymeti harbiyesi olmayan kuru kuruya, dogmatik, pamuk ipliğine bağlı ve amiyane tabirle     -koca karı imanı- ortaya çıkar.

Şimdi bakalım, “Allah dostu” kavramına Kur’an ne diyor? Size doğrudan Kur’an ayetleri ile yolculuk yaptırarak konuya açıklık getireceğim. Lütfen Bakara-257 yi bi okur musunuz? Al-i İmran-64, Ankebut-41, Araf-3, Nisa-45, Şura-9 ile 31 ve Tevbe-116 Ayetlerini de bi okuyun lütfen… Kim, kiminle dost; kim kimin dostuymuş bakın görün bakalım! Şimdi de Casiye-19 u okur musunuz? Demek ki, “Eğer inanıyorsan, Allah dostusun.”. Bir de Tevbe-71 i okur musunuz? İnanan erkek ve inanan kadınlar da bir birinin dostu, Allah da onların dostuymuş değil mi? Peki Allah dostları için korku, ümitsizlik ve sarsılma söz konusu olabilir mi? Yunus-62 yi okur musunuz? Bir insana Allah dostsa eğer, onun başka neye ihtiyacı olabilir? O ne büyük bir müjde ve ne büyük bir şeref değil midir? Hemen şimdi Enfal-40 a bi göz atar mısınız, eyy Allah dostları?

Şimdi anlıyor musunuz, ne demek istediğimi? İlk aklınıza gelenin ne olduğu ile Kur’anın kavramla ilgili ne dediği arasındaki ayrıntıyı? Mü’min isen eğer, Allah’ın dostusun. Seni kim uzak tutuyor, bu şereften? Zihninde oluşturduğun ön kabullerle o şerefi niye kendinden uzak tutuyor ve başkalarına has kılıyorsun? Şimdi kimin dostu olduğunun farkına vardın mı? Dostunu üzme, dostuna yamuk yapma, dostunu incitme, dostuna sırtını dönme. Onun dostluğunun yerini hiçbir şey tutmaz. Onun dostluğunu hiç kimsenin dostluğu telafi edemez! Casiye-10

Dostuna inan, dostuna güven, dostuna dayan, dostuna yaslan. Dostunun yardımı ve yarenliği gönlüne kafi gelsin. Başka dostluklar senin aklını başından almasın, aklının üzerini örtmesin. Gerçek dostun dostluğu ve yardımcılığı, iki cihanda geçerli olacak ve seni memnun, mutlu ve mesut edecektir.

Daha önce DOST başlıklı bir paylaşımımız olmuştu. Onu bir kez daha okumanızı salık verir ve sizi En Güzel Dost’un dostluğu ile selamlarım…


Hayati YAMAN

Yorumlar

  1. Ellerinize sağlık hocam,çok anlamlı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sinem cim. Seni de parçadan bütüne yaklaşım tarzlı anlatımın bana çok şey katıyor...

      Sil
  2. Bu arada Moneradan yolculuk Instagram hesabımızdan yorumla Enes in de bahsettiği husus çok anlamlı geldi bana. Konu başlıkları Cuma hutbesi niyetinde, 15 Temmuz, Ökse otu, Zombi karıncalar sunumları ile bu Aziz iltifat ve kavram olan "Allah dostu"nu kimlere kondurduğumuz acı tablosu, bu sunumla birleşen Pazılın parçaları sonucu ortaya çıkmış oluyor.

    Sana da teşekkürler sevgili adminimiz...

    YanıtlaSil
  3. Allah razi olsun abi.Çok guzel gibi yazi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim İmdat hocam. Hepinizden Allah razı olsun. Yolculuk sizlerle anlamlı...

      Sil

Yorum Gönder

Lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşınız. Yorumlarınız bizler için çok değerli. Onaylama işlemi zaman alabilir. Hakaret içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Popüler Yayınlar